Ziua Națională este onorată în fiecare an de buftenii care aduc un omagiu celor care au făurit România Întregită, prin manifestări religioase, militare și cultural-artistice. Pentru toți cetățenii prezenți la Buftea, la sărbătoarea de 1 Decembrie, administrația a organizat un spectacol special, susținut de interpreți de seamă din România și din Republica Moldova, care au emoționat și au bucurat sufletele celor prezenți.
Primăria orașului Buftea, Consiliul Județean Ilfov, Centrul Cultural Buftea, Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov i-au invitat pe bufteni la sărbătorirea Zilei Naționale a României. După terminarea manifestărilor religioase și militare care s-au desfășurat la Monumentul Eroilor din Cartierul Centru, în Piațeta Primăriei Buftea a avut loc un frumos spectacol prezentat de Rusalina Rusu, la care au participat Fuego, Viorica Macovei, Plăieșii, Haiducii de la Chișinău, Fanfara din Ialoveni, Daniel Turică, Ansamblul Doina Ilfovului, Romantic Buftea Band, Noua Generație și Clubul de Muzică Buftea. Cetățenii orașului au sărbătorit așadar Ziua Națională a României cu multă muzică dragă sufletului, dar pentru că 1 Decembrie este marcată și ca o sărbătoare culinară, buftenii au gustat și din bucate tradiționale, pregătite cu pricepere pentru a celebra această zi specială pentru toți românii.
Primarul Gheorghe Pistol ne-a declarat că extensia evenimentului deosebit, din centrul orașului Buftea, prilejuit de Ziua Națională a României, a fost realizată și în cele șase cartiere ale orașului, fiind amplasate corturi, și cu muzică tradițională. Buftenii au fost așteptați în locațiile amenajate special pentru distracție și voie bună în Cartierul Centru (vis-a-vis de Judecatorie), la Calul Bălan, la Școala Nr. 4, la 23 August, la Cartier Oțetărie și la Cartier Studio (parc PECO).
”Mulțumesc buftenilor, cetățenilor ilfoveni în general, care duc tradiția și istoria mai departe și care fac ca acest județ să fie într-adevăr unul deosebit. Am fost încântați de prezența fraților noștri de peste Prut, mulțumim delegației de la Ialoveni pentru prezența la Monumentul Eroilor, de Ziua Națională a României. Le mulțumim pentru sentimentul de mare familie pe care ni l-au insuflat prin prezența dânșilor și le mărturisim, la zi de mare sărbătoare, că ne dorim ca Republica Moldova să se integreze în Uniunea Europeană și nu uităm niciodată că frații, în veci, vor fi frați”, a declarat primarul Gheorghe Pistol.
Emoții pe scena de la Buftea
Pe scena amenajată special în fața Primăriei Buftea, au urcat artiști îndrăgiți, precum Paul Surugiu – Fuego, Ansamblul etno-folcloric „Haiducii” de la Chișinău, Ansamblul „Doina Ilfovului” din Buftea, sub coordonarea Danielei Mândroc, Plăieșii din Republica Moldova, Fanfara din Ialoveni, întregul spectacol fiind și în acest an prezentat cu mult talent și voie bună de Rusalina Rusu, îndrăgită actriță, jurnalistă și realizatoare de emisiuni din Republica Moldova, care s-a aflat pentru a treia oară pe scena de la Buftea, în calitate de prezentator al evenimentului artistic de Ziua României. ”Ținem în mod special să îi mulțumim domnului primar Gheorghe Pistol pentru că face unirea între basarabeni și români de ani de zile, pentru că de mai mulți ani încoace unirea are loc pe această scenă (n.r. – Piața Mihai Eminescu), unde vin în fața domniilor voastre artiști din Republica Moldova și artiști din România”, a declarat Rusalina Rusu. ”Unirea o simțim diferit în funcție de cultura generală, de educație. Ținem cu toții să facem parte din marea familie europeană, știm că tradiții și port tradițional ca al nostru nu există în altă parte. Și dacă ar fi să ne punem la o mare masă a lumii, atunci românii, cu siguranță, ar fi în capul mesei. Și asta datorită rădăcinilor noastre puternice, mlădițelor mai tinere și datorită celor care transmit prin viu grai ceea ce au moștenit de la străbunii lor. Să ne prindem într-o horă, a unirii românilor de pretutindeni!”, i-a îndemnat Rusalina Rusu pe spectatori.
Aflat pentru a patra oară pe scena de la Buftea, grupul folcloric Haiducii a venit cu piese patriotice, dăruite cu mare dragoste publicului entuziasmat. ”Este un moment istoric al neamului nostru și venim să fim alături. Poate ne va ajuta Dumnezeu să vedem acea mare unire”, ne-a spus Tudor Grigoriță, unul dintre haiduci, care le-a urat buftenilor ca de Ziua Națională a României, să iubească țara așa cum au iubit-o și înaintașii.
”Este o adevărată comuniune!”
Artista Viorica Macovei ne-a mărturisit că s-a simțit minunat pentru că românii, oriunde te-ai duce, sunt dornici să asculte muzica noastră tradițională. ”Am foarte multe evenimente la care particip, sunt tineri care nu au tangență cu lumea de la țară, nu au avut bunici la țară, nu au avut tangență cu muzica tradițională și în clipa în care ajung în mijlocul lor și încep să cânt, nu există om care să stea pe loc. Toată lumea intră în horă, dansează fiecare cum poate. Care este concluzia? Că această muzică tradițională ne unește cumva în suflet și indiferent că unii dansăm mai bine, alții mai puțin bine, unii știm versurile, alții nu le știm, se creează o comuniune în adevăratul sens al cuvântului. Cred că despre asta este vorba și în Ziua Națională a României. Este o adevărată comuniune. Ne adună pe toți într-un singur suflet și indiferent unde ne-am afla pe întreg mapamondul conștientizăm că avem niște lucruri de preț care ne particularizează: credința, dragostea de țară și tradiția. E un tricolor. Toate aceste trei elemente reunite se întrepătrund perfect. Noi dacă nu vom pune preț pe aceste elemente vom fi mai săraci, nu vom străluci”, a mai spus Viorica Macovei.
”Ca în fiecare an când sunt invitat, vin cu cea mai mare plăcere și mă simt ca la mine acasă la Buftea, pentru că știu că sunt iubit, și de organizatori, și de oamenii care vin la spectacole. Le doresc tot binele din lume, tuturor celor care pun umărul la toate tradițiile noastre, pentru a nu fi uitate”, a spus Daniel Turică, un artist tare îndrăgit de bufteni și care a reușit să îi mobilizeze la joc și să încingă hore și sârbe, coborând în mijlocul publicului.
”Ziua de 1 Decembrie este despre oameni”
Fuego le-a urat La mulți ani!, tuturor cititorilor Jurnalului de Ilfov, de Ziua Națională a românilor. El a apreciat concertul de la Buftea ca fiind unul extraordinar și pentru că nu a plouat. ”Eu sunt în familie, aici. De ani de zile, pe 1 Decembrie cânt alături de muzicienii mei, la Buftea și de fiecare dată a plouat. Acum a fost soare. Oamenii au dansat, s-au simțit bine, am cântat și cântece patriotice, cu drag, de România noastră. Vă felicit, astăzi, cu Ziua Națională, vă doresc să fiți sănătoși și să vă iubească toate bucuriile vieții, să aveți sărbători frumoase, un Crăciun liniștit și un An Nou binecuvântat, alături de toți oamenii dragi din viața dumneavoastră. Nu uitați să ascultați și cântecele mele de Crăciun și să împodobiți bradul cu cântecul meu!”, a declarat artistul.
Rusalina Rusu a mai punctat faptul că de această dată, s-a convins că Dumnezeu iubește România pentru că a adus soare de 1 Decembrie. ”Mă simt atât de bine, sunt înțeleasă, sunt auzită și văd reacția publicului, încât îmi place la nebunie ceea ce se întâmplă aici. Împreună cu colegii artiști de peste Prut, a devenit deja o tradiție să fim aici, iar dacă e să compar cu prima apariție din 2019, atunci când credeam că trebuie să mă pregătesc deosebit, să recitesc întreaga istorie, să vin cu date, mi-am dat seama că Ziua Națională a României nu e despre asta, ci este despre oameni, este despre secolul vitezei în care trăim și în care trebuie să ne adaptăm, este despre omenie și bunătate mai degrabă, despre faptul că ar fi atât de simplu dacă ne-am iubi mult și ne-am urî mai puțin. Și în secolul 21 încă nu putem vorbi de o Românie Mare, chiar dacă zicem Ziua Națională a românilor de pretutindeni. Bucovina și Republica Moldova încă sunt state separate, încă dau pașaportul la vamă și primesc o ștampilă cu intrare și ieșire”, a mai subliniat Rusalina Rusu.
Sursa: Jurnalul de Ilfov