Ca în fiecare an, orașul Buftea și-a cinstit eroii, pe 1 Decembrie, cu ocazia împlinirii a 103 de ani de la Unirea Principatelor Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Pentru a omagia evenimentul definitoriu pentru națiunea română, care a avut loc la 1 Decembrie 1918, Buftea a onorat Ziua Națională României, prin depuneri de coroane și o slujbă religioasă oficiată de preoții parohiilor orașului.

1 Decembrie a fost declarată Ziua Națională a României în anul 1990 și are o însemnătate aparte în istoria țării noastre. Buftea a știut de fiecare dată să marcheze Ziua Națională, printr-o serie de festivități desăvârșite, cu un puternic accent cultural și de promovare a tradițiilor specifice românești, dar din păcate, la fel ca anul trecut, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, evenimentul de cinstire și protocolul au fost reduse la minimum.

Pentru toți cei prezenți însă, miercuri, la Buftea, ziua de 1 Decembrie 2021 a fost una deosebită și cu o profundă însemnătate, emoționantă și cu semnificații istorice profunde, mai ales în contextul actual.

Ceremonialul militar-religios a început în jurul orei 11.00, la Monumentul Eroilor din Cartierul Centru cu intonarea Imnului Național. A urmat slujba de pomenire a eroilor neamului, oficiată de preoții parohiilor din Buftea și, în final, depunerea de coroane.

La eveniment au participat primarul Gheorghe Pistol, alături de o delegație de oficiali ai județului Ilfov, formată din prefectul județului Ilfov, Daniel-Tudorel Zamfir, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Ștefan Rădulescu, viceprimarul Alexandru Vaida, secretarul general al Prefecturii Ilfov, Marius-Cristian Ghincea, consilieri județeni și locali.

Oficialii au depus numeroase coroane de flori

Ceremonia a fost dominată de depunerea de coroane și jerbe pentru cinstirea eroilor neamului, din partea Prefecturii Județului Ilfov, a Consiliului Județean Ilfov, din partea Primariei orașului Buftea, a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Ilfov, a Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov, a Inspectoratului de Poliție Ilfov, a Centrului județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, a Poliției Locale a orașului Buftea, a Centrului Cultural Buftea, a Spitalului Buftea, din partea Asociației Crucea Roșie Română – Filiala Ilfov, a Liceului Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu”, a Liceului Tehnologic „Barbu Știrbey”, a Școlilor gimnaziale nr. 1, 2, 3 și 4, a Grădiniței ”Căsuța Copilăriei”, a Palatului Copiilor și Elevilor Buftea, a Clubului Sportiv Școlar Ilfov, a Asociației ”Voința” Buftea, din partea Partidului Național Liberal, a Partidului Social Democrat, a Partidului Uniunea Salvați România, a Partidului PRO România.

”Este ziua în care noi putem arăta că prețuim istoria!”

”Este Ziua Națională a României, un eveniment ce marchează întregirea patriei noastre. În această zi, să fim cu gândul la cei care au căzut pe câmpul de bătălie și au apărat interesele noastre și ale poporului roman! În această zi, să ne gândim la lucrurile care contează cu adevărat în viața noastră, la lucrurile care ne unesc și nu la lucrurile care ne dezbină. Este ziua în care noi putem arăta că prețuim istoria, că împărtășim aceleași valori naționale și, de ce nu, avem același țel: binele acestei țări. Urez, cu ocazia Zilei Naționale a României, tuturor românilor, tuturor buftenilor, sănătate, putere de muncă, pentru a trece mai ușor peste această perioadă! Le doresc liniște în această perioadă agitată, le doresc speranță, atunci când consideră că nu mai există, le doresc să fie mândri că sunt români, oriunde s-ar afla. Dumnezeu să binecuvânteze România și pe cei care iubesc România”, ne-a declarat primarul Gheorghe Pistol.

Ceremonia a respectat restricțiile impuse de autorități

”Anul acesta a trebuit să renunțăm la festivalul pe care ni l-am dorit, aici, la Buftea, de 1 Decembrie, renunțând la  contractele cu marii artișiti, deoarece s-au impus restricții, cu păstrarea unui număr de 150 de persoane. Nu am vrut să cream probleme autorităților locale și județene pentru că este mai important să avem liniște în acest moment important pentru România. Cetățenii au participat în număr restrâns pentru că așa am impus”, ne-a mai spus edilul.

Primarul Gheorghe Pistol a încheiat: ”Ne dorim să trecem peste această perioadă a pandemiei, iar anul viitor, de 1 Decembrie, să arătăm românilor că suntem bucuroși să sărbătorim împreună acest minunat moment, Ziua României!”

”Un popor puternic și statornic!”

Prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, ne-a declarat: ”În primul rând, mă simt mândru că sunt român. Sunt mândru că fac parte din acest popor deosebit care, de-a lungul timpului, a fost încercat, dar cu toate încercările prin care am trecut, am rămas împreună și astăzi sărbătorim, încă o dată, Ziua Națională”. Și pentru a da mai multă forță afirmațiilor sale, prefectul ne-a oferit citatul lui Octavian Paler: ”România este patria mea, restul sunt doar țări”. ”Îi simt pe români că au obosit, dar că, în continuare, au speranță. Le doresc să nu îi părăsească speranța și le doresc multă, multă sănătate, să încerce să respecte toate regulile impuse în acest moment, pentru că sunt reguli care se referă la protecția individuală, la protecția colectivă, la protecția noastră a tuturor. Să nu ne gândim ce pot să facă alții pentru noi, să nu așteptăm de la alții să facă ceva, ci să începem cu noi înșine și să facem ceea ce este mai bine, atât pentru noi, cât și pentru ceilalți”, a conchis prefectul de Ilfov.

”Ziua Naţională a României are o însemnătate aparte pentru poporul român. De sărbătoarea tuturor românilor, marcăm cel mai important act din istoria neamului, Marea Unire.  Am trecut prin multe împreună și am demonstrat, de fiecare dată, că suntem un popor puternic și statornic. Am arătat lumii întregi că avem cu ce ne mândri. De ziua noastră, a tuturor, le transmit românilor de pretutindeni <<La mulţi ani!>>. Dumnezeu să binecuvânteze poporul român! La mulţi ani, România!”, a declarat viceprepreședintele CJI, Ștefan Rădulescu.