CUPA BUFTEA – SAMBO
O nouă ediție a Cupei Buftea la Sambo, organizată cu sprijinul direct al Primăriei Buftea şi prin susţinerea primarului Gheorghe Pistol, s-a desfăşurat sâmbătă, 10 iunie, în Sala Sporturilor. Un parteneriat cu IPJ Ilfov și Primăria Buftea și Federația Română de SAMBO, având ca scop prevenirea delincvenței juvenile, prin atragerea copiilor către practicarea sportului, a făcut ca acest eveniment să fie cu mult mai special.
Inspectoratul de Poliție Ilfov, în colaborare cu Federația Română de Sambo și Primăria Buftea, a organizat sâmbătă, 10 iunie, evenimentul sportiv Cupa Buftea, „Fii inteligent, nu violent!”, având ca scop prevenirea delincvenței juvenile și atragerea copiilor către practicarea sportului. Poliția Ilfov a invitat 20 de copii instituționalizați în centrele de plasament Voluntari și Periș, din dorința de a-i atrage în favoarea practicării sportului, ca alternativă de a petrece timpul liber, după ce aceștia vor părăsi centrele de plasament.
Copiii, încântați de eveniment
Concursul de SAMBO s-a desfășurat pe parcursul a 5 ore, în intervalul 10:00-15:00. Au participat 130 de copii, fete și băieți, de la 11 cluburi, categoria de vârstă 2007 – 2008, care au demonstrat abilitățile dobândite în toată perioada de antrenament.
Minorii instituționalizați au fost încântați de activitate și și-au arătat interesul de a urma cursul de Sambo susținut de antrenori specializați din cadrul Federației Române de SAMBO. La finalul activității, copii au primit mici cadouri din partea reprezentanților instituțiilor menționate.
Festivitatea a culminat cu premierea concurenților, care au primit diplome, medalii și premii. Au fost acordate 60 de premii pentru sportivii de pe locurile I, II și III.
Președintele Federației Române de Sambo, Viorel Gâscă, ne-a spus că, în România, există în prezent, peste 600 de practicanți legitimați ai acestui sport. ”Am fost foarte mulțumiți și de partenerii pe care i-am avut și de faptul că am putut oferi cadouri copiilor din centrele de plasament. S-a văzut după ochii lor că s-au simțit băgați în seamă. Au venit ca spectatori, dar într-o o zonă specială, lângă zona de concurs au fost invitați de antrenori să învețe abecedarul acestui sport. Cei care vor dori, vor putea să practice SAMBO în centrele de plasament. Vom face apoi un sondaj în centrele de plasament cu ofițerul de poliție, antrenorul și psihologul și plănuim, în luna august, să facem o excursie la Piatra Arsă, unde se antrenează lotul național de SAMBO. Copiii din centrele de plasament vor avea șansa să socializeze cu sportivii și să afle care sunt beneficiile practicării acestui sport”.
Comisar Șef Gheorghe Cristian, adjunct al șefului IPJ Ilfov, ne-a spus că o astfel de manifestare, chiar dacă promovează sporturi mai violente, a avut ca scop de a-i aduce pe copiii din centrele de plasament și de a-i familiariza și cu alte activități care să le ofere posibilitatea de a își lărgi orizonturile.
Am cunoscut-o, cu această ocazie, pe Daniela Poroineanu, în vârstă de 27 de ani, care practică de șase ani Sambo. Sportiva este legitimată la CS Farul Constanța și deși este căsătorită, performanțele ei sportive sunt remarcabile, având 300 de zile în cantonament pe an la Buftea, unde de două ori pe zi se fac antrenamente. Este printre cei mai buni sportivi români, fiind dublă campioană europeană de seniori, și medaliată cu aur, argint și bronz la campionatele mondiale.
O alternativă pentru copiii devaforizați
„Ne-am bucurat să găzduim acest eveniment, cu atât mai mult cu cât competiția a avut ca obiectiv prevenirea delicvenței juvenile. Ne-am bucurat de prezența Inspectoratului de Poliție Județean la aceste competiții, pentru ca tinerii să conștientizeze și mai mult riscurile acestor deviații de la normele sociale. Practic, prevenirea delicvenței se referă la amsamblul tuturor abaterilor și încălcărilor normelor sociale. Avem aici două categorii, cei cu deficiențe și disfuncții cerebrale și cei care provin din familii cu climat defectuos, nivel scăzut de trai, cu cauze socio-economice. Practic noi ne adresăm acestei ultime categorii, prin centrul de plasament pe care îl avem în orașul Buftea. Avem un proiect, dezvoltat prin Ministerul Muncii, însemnând cantină dar și posibilitatea de cazare, împreună cu cele 14 discipline ale Clubului Sportiv de Sănătate Buftea. Considerăm că fiecare tânăr își poate găsi locul în acest club să strige împreună cu echipele noastre „Hai, Buftea!”, ne-a declarat Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea.
Ce este SAMBO
SAMBO a apărut în fosta URSS în 1928. Numele era ”samoz‘‘, adică prescurtarea unei expresiei în limba rusă care înseamnă autoapărare. Din anul 1938 se numește ”sambo‘‘, prescurtarea din limba rusă a cuvintelor autoapărare fără arme. Sambo reprezintă un sport de autoapărare, care provine dintr-o sinteză a celor mai eficiente procedee din luptele tradiționale ale mai multor popoare, ex: trânta românească, kokh din Armenia, hapsagai din Yakutia, chidaoba din Georgia, jiu-jitsu din Japonia, kuresh, luptă tătărească, etc.