La centrul de vaccinare anti-COVID-19 din curtea  Spitalului de Obstetrică Ginecologie Buftea (Strada Studioului, nr 5), Consiliul Județean Ilfov a organizat un maraton de vaccinare în intervalul 14 – 16 mai 2021, între orele 8.00 – 24.00. Vaccinarea s-a realizat fără programare prealabilă, practic doar pe baza cărții de identitate, cu serurile produse de Pfizer-BioNTech sau Moderna.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Consiliului Județean Ilfov, cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Ilfov, al Primăriei orașului Buftea și al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea. De altfel, pentru accelerarea campaniei de vaccinare, astfel de maratoane au fost organizate în mai multe orașe din țară, unde s-au bucurat de un val de entuziasm din partea populației, fiind imunizate zeci de mii de persoane. Un exemplu a fost și la maratonul din Capitală, când au venit să se vaccineze circa 20.000 de persoane, dublu față de estimările inițiale ale autorităților.

Buftea – punctul zero al vaccinării în Ilfov

Îndemnul transmis de Consiliul Județean Ilfov la organizarea acestui maraton al vaccinării a fost ”Împreună, mai puternici pentru comunitatea noastră!”, obiectivul principal al evenimentului fiind creșterea ratei de vaccinare la nivelul județului Ilfov. Iar acest lucru, după cum subliniază oficialii CJI, se poate realiza prin imunizarea unui număr cât mai mare de cetățeni rezidenți ai județului și prin mărirea gradului de conștientizare a importanței vaccinării în rândul populației încă nevaccinate. De la începutul campaniei naționale de vaccinare și până în prezent, la Spitalul de ­Obstetrică-Ginecologie Buftea au fost alocate aproximativ 40.500 de doze de vaccin (37.823 Pfizer BioNTech și 17.790 Moderna). Potrivit ultimelor raportări, 22.692 de persoane au primit prima doză de vaccin și 17.790 persoane au efectuat și rapelul. Organizatorii și-au propus vaccinarea a 800 de persoane pe zi, pe durata maratonului.

Hubert Thuma, pre­șe­dintele Consiliului Jude­țean Ilfov a declarat: ”Acest maraton al vaccinării este un gest de normalitate, de solidaritate și mai ales de responsabilitate în contextul sanitar și social în care ne aflăm cu toții. Evenimentul din acest weekend, inițiat de Consiliului Județean Ilfov, nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul Primăriei Buftea și Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea și al Direcției de Sănătate Publică Ilfov. Le mulțumesc pentru mobilizare și mă bucur că am transformat această inițiativă într-o oportunitate de vaccinare facilă, doar cu cartea de identitate. Suntem încrezători că în Ilfov, doar împreună, putem fi mai puternici pentru comunitatea noastră.”

Evenimentul s-a adresat și grupurilor defavorizate, respectiv persoanelor cu dizabilități și/sau care sunt greu deplasabile. În acest sens, există chiar și un protocol de colaborare semnat între Primăria orașului Buftea și Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea, prin care echipele mobile cu personal medical efectuează  acțiuni de vaccinare împotriva Covid-19 pe toată raza județului Ilfov. Beneficiarii sunt persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, nedeplasabile și personalul din cele 28 de centre de îngrijire pentru vârstnici din județul Ilfov, arondate de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov. Consiliul Județean Ilfov a anunțat că astfel s-au efectuat 127 de deplasări ale echipei mobile de vaccinare, dintre care 45 au fost la domiciliu, și au fost efectuate 3.500 de vaccinări în centre rezidențiale.

Rata de vaccinare în Ilfov, peste 20%

”Pandemia prin care trecem a adus pentru societatea în care trăim, atât o criză sanitară, economică, umanitară, dar și, în final, cel mai dificil an din viața fiecăruia dintre noi. Cu toții am renunțat la întâlniri cu familia și prietenii din dorința de a-i proteja. Acum o lună și jumătate, județul Ilfov era într-o situație dificilă din punct de vedere epidemiologic, cu o rată de incidență a cazurilor, la nivel județean, la 1000 de locuitori, de peste 9, mult peste media națională. Iată că azi, județul Ilfov a reușit, urmare a măsurilor luate și a modului în care s-a derulat procesul de vaccinare, dar și cu susținerea populației, să scadă rata de incidență până la 1,37. În curând sper că toți copiii din Ilfov să se întoarcă la școală și fiecare dintre noi să ne întoarcem la normalitate, să ne bucurăm de compania familiei și a prietenilor. Vă îndemnăm să vă informați atent și din surse sigure, să vă consultați cu medicul de familie pentru a lua decizia cea mai înțeleaptă pentru sănătatea dvs., a celor dragi și mai ales a celor sensibili în lupta cu virusul SARS-CoV-2”, a declarat Mihaela Toader, administratorul public al județului Ilfov.

Oficialul a precizat că pentru cei care aleg să se vaccineze, în județul Ilfov sunt disponibile 37 de centre de vaccinare fixe, la care se adaugă și cele mobile (Afumați, Chiajna, 1 Decembrie, Moara Vlăsiei și, de azi, și Popești-Leordeni, iar de luni și centrul mobil de la Dragonul Roșu, comuna Dobroești.), iar pe site-ul CJ Ilfov, cât și pe site-ul www.covid19ilfov.ro pot fi găsite în fiecare zi, la ora 14.00, informații actualizate privind situația locurilor disponibile pentru vaccinare în toate centrele din județ, precum și tipul de vaccin.

”Avem toată infrastructura necesară să putem să primim pe orice cetățean care dorește să se vaccineze”, a precizat Mihaela Toader.

În Ilfov, conform statisticii, rata de vaccinare a cetățenilor care au domiciliul sau rezidența în Ilfov era de 20,3% conform raportărilor efectuate până la data de 12 mai, înregistrându-se o creștere de 2%, ceea ce înseamnă că s-a mărit puțin ritmul de vaccinare.

”Îi îndemn pe ilfoveni și români să se vaccineze în număr cât mai mare. Sunt impresionată de dorința oamenilor de a reveni la o viață normală și cred că aceasta e principala motivație care îi aduce la vaccinare. Prin vaccinare, vacanțele nostre, întâlnirile lărgite cu familia, nunțile, botezurile, vor redeveni posibile”, a declarat senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc.

Managerul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea, Florentina Rudeanu, ne-a declarat că pentru bunul mers al maratonului, centrul de vaccinare a pregătit resurse pentru 2.400 de persoane. ”Unitățile mobile au fost pe teren și s-a răspuns solicitărilor centrelor de bătrâni pe baza listelor furnizate de DSP. Prin urmare, suntem pregătiți dacă cetățenii din Ilfov au nevoie să fie vaccinați la domiciliu și o putem face. De asemenea, centrul este accesibil pentru persoane cu dizabilități. Îi așteptăm pe toți cei dornici să se vaccineze doar având asupra dumnealor buletinul de identitate”,  a subliniat managerul.

”Lupta cu virusul nu s-a încheiat”

”Ne-am gândit la acest maraton pentru accelerarea campaniei de vaccinare. Încă de la început am spus că dacă ne dorim cu adevărat să demarăm motorul economic, va trebui mai întâi să rezolvăm problema medicală. Iată, dacă vaccinarea era posibilă până acum, în funcție de categorii de persoane, prioritizând, în funcție de anumite criterii în online, astăzi avem posibilitatea să vaccinăm doar prin prezentarea cărții de identitate. Găsim aici centre de vaccinare bine puse la punct, o bază material corespunzătoare cerințelor unor standarde de calitate. Legat de protocolul dintre Primăria Buftea și spital, am pus la dispoziție personalul Direcției de Asistență Socială și autoturisme pentru ca echipa mobiă din centrul de vaccinare să se poată deplasa la persoanele cu handicap, nedeplasabile, fără însoțitor, dar și la cele cu vârsta peste 65 de ani cu boli cronice și la aparținătorii acestora. Îi mulțumesc dlui. președinte al CJ Ilfov pentru această inițiativă, conducerii DSP Ilfov, spitalului pentru că și-au manifestat încrederea în noi și au înțeles că Primăria Buftea poate fi un partener de nădejde în derularea acestei imunizări. Totodată îi mulțumesc și echipei din centrul de vaccinare, le dorim tuturor sănătate, putere de muncă pentru a continua cu aceeași competitivitatea activitatea în domeniul imunizării. Lupta cu acest virus nu s-a încheiat, tocmai de aceea dorim cu toții, prin acest maraton să demonstrăm că numai împreună putem să reușim prin accentuarea acestei campanii de vaccinare. Ne înscriem și noi în rândul martoanelor din țară și vrem să vă tansmitem că și Buftea își dorește normalitate”, a declarat primarul orașului, Gheorghe Pistol.

La rândul său, pre­șe­dintele Consiliului Jude­țean Ilfov, Hubert Thuma a spus:  ”Suntem aici, la punctul zero al vaccinării în Buftea. Nu am ales întâmplător ca Buftea să fie gazdă pentru acest eveniment, ci pentru că Spitalul Buftea a fost încă de la începutul acestei campanii un exemplu de bună purtare, de profesionlism și de implicare. Avem aici, la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Buftea, o echipă de 20 de oameni, medici, registratori, asistenți și voluntari și aș dori să mulțumesc fiecăruia în parte pentru implicare. De asemenea, aș dori să mulțumesc Primăriei orașului Buftea și colegului meu, dl. primar Gheorghe Pistol, pentru că încă de la începutul campaniei s-au implicat activ. Scopul nostru este să creștem rata de vaccinare și să sprijinim cetățenii din Ilfov care doresc să se vaccineze. Acest eveniment este un prim pas și o contribuție a județului Ilfov pe care o aduce campaniei naționale de vaccinare. Ne dorim cu toții reîntoarcerea la normalitate, dar acest lucru nu îl putem face decât prin vaccinare. Ceea ce vă pot garanta este că nu va fi un proiect izolat, ci vom continua cu astfel de proiecte în Ilfov”.

Daniel Tudorel Zamfir, prefectul județului Ilfov a precizat: ”Suntem convinși că această campanie va duce la un număr cât mai mare de persoane vaccinate. Mulțumesc autorităților locale, cât și președintelui CJI pentru implicare. Nu va fi singurul eveniment de acest gen, vom face tot ceea ce este posibil pentru ca numărul celor care doresc să se vaccineze să fie cât mai mare, pentru că singura posibilitate de a trece mai departe și de a ne întoarce la viața normală, pe care am avut-o înainte de pandemie, este doar prin vaccinare”.

Sursa: Jurnalul de Ilfov