Iureș de verificări ale autorităţilor. Sesizări neconfirmate. Cu alte cuvinte, ţintele sunt false! Adică, după controlul autorităţilor – concluzia: sesizările nu se confirmă! Acestea sunt constatările şi rezoluţiile rapoartelor întocmite „la zi”, joi, 19 ianuarie. Desantul autorităţilor a avut loc la Adăpostul public pentru câinii fără stăpân, din Buftea. La incursiunea operativă de cercetare a realităţii au participat Gheorghe Pistol – primarul oraşului, reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Ilfov, un echipaj al Poliţiei orașului Buftea. Verificările au durat câteva ore bune, de dimineaţă şi până la amiaza zilei. Au fost de faţă reporteri ai unui post TV bucureştean, redactori ai ziarului nostru, activişti şi voluntari din cadrul unor asociaţii pentru protecţia animalelor, personalul cu atribuţii de conducere şi administrare al adăpostului etc.
Funcţionarii instituţiilor amintite au răspuns unei avalanşe de reclamaţii sosite prin poşta electronică în timp scurt, unul după altul, puse „la pachet”. Au fost e-mailuri din toată ţara. Pare că a fost momentul declanşării unei campanii furibunde, ţintită către închiderea Adăpostului de câini din Buftea. Da, aţi citit bine. Dintre toate modalităţile pentru o eventuală îndreptare a mersului lucrurilor, dacă ceva nu pare a fi în bună regulă, ONG-iştii „Mişcării Dreptate pentru Animale” (MDPA) trec fără nicio angoasă la „soluţia finală”, drastică. Bizar, asta sună cumva din timpuri vechi sau recente ale dictaturilor. Pe de altă parte, desfiinţarea „lagărului” aminteşte de timpurile de după ele. „Paradoxuri formale”, veţi zice. Însă, oricum, asta e orientarea MDPA, cei care…apără drepturile animalelor.
Unicul adăpost public, din Ilfov
La Buftea, adăpostul public de animale a căpătat autorizaţie de funcţionare la 02.11.2015 și e condus de Daniel Mirea – șef Serviciu pentru gestionarea câinilor fără stăpân, din cadrul primăriei. Am aflat că adăpostul e acoperit, că ocupă o suprafață totală de 5.000 mp și poate găzdui până la 300 de animale. Toate boxele au coteţe, cu păturici sau folii buretate. Când e frig li se pune apă mai calduţă, pentru băut. Asta de 3-6 ori pe zi, dar frecvenţa schimbării ei depinde de temperatura de afară. Complexul are un cabinet veterinar, birou pentru administraţie, toalete, magazie de păstrare a alimentelor și alte utillități.
Dar a intrat în atenţia vânătorilor de ştiri încă din primăvara lui 2016. Un post TV oarecare a făcut un reportaj cu acest subiect critic. Or fi venit la pont, cum se spune? Ei știu. Mulți au convingerea că apariţia construcţiei „a deranjat” unele asociaţii sau persoane fizice care se ocupă și acum de câinii vagabonzi şi obțin donații de sprijin din afară, sau de la conaţionali. Numai că acţiunile individuale nu pot avea sorţi de izbândă. Ele nu pot stopa înmulţirea animalelor în libertate sau protecția sănătății lor. Erau vremuri când hălăduiau cu zecile pe străzile orașului. În plus, nopțile, erau cărați cu mașini din Capitală și aruncați în orașul Buftea. Despre adopţii, nici vorbă. Apariția adăpostului a îngăduit frânarea acestor fenomene.
Primarul orașului explică
Edilul Gheorghe Pistol afirmă: “Eu am demonstrat că sunt iubitor de animale. Încă din primele momente la primărie, mi-am dat seama că ne trebuie acest adăpost. Au fost și oamenii care își doreau rezolvată problema asta. Și mi-au spus-o. Nu e suficient să hrănești un câine pe stradă, ca apoi să-l laşi însetat, poate bolnav și înrăit. Nu pot concepe așa ceva. Aici au mâncare, condiții civilizate de găzduire și tratamente medicale. Toți câinii de acolo sunt hrăniți după rețetă, la toate mesele de peste zi. Am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru salvarea acestor suflete şi voi continua astfel. Dar există unii rău intenţionați, care defăimează eforturile mele și ale noastre. Orice am face noi “, mai spune el, un pic întristat.
Ponegrirea de iarnă
Pe 22 decembrie, la primărie, au venit o persoană însoțită de un operator TV, care a depus o cerere că vrea să sponsorizeze adăpostul de câini cu 30 de cuști. Gheorghe Pistol precizează: “Operatorul a filmat tot dialogul care a urmat. Eu nu eram în primărie. I s-a spus doamnei că va primi răspunsul după ce voi vedea solicitarea. “În cât timp?“, a întrebat dânsa. În maximum 30 de zile. Acesta e termenul limită, legal. Ce altceva să-i spună colega de la registratură? Au plecat. Dar povestea nu avea cum să se lungească până la acest termen. Pentru că peste cinci zile aveam programată ședința Consiliului Local, unde, bineînțeles, s-a aprobat donația. Iată confirmarea din actele noastre“.
De aici încolo, totul a devenit un vis urât. Cotețele pentru câini n-au mai apărut. La aceeași dată, 22 decembrie, pe postul TV respectiv a fost dat imediat un filmuleț, care a răstălmăcit realitatea, îmbrăcând cele petrecute în minciuna cum că primăria refuză donațiile pentru adăpostul canin și că e împotriva protejării animalelor.
Primarul orașului nu a greșit cu nimic. Adăpostul e în subordinea primăriei. El nu putea lua cuștile, pe răspunderea unor vorbe. Sau fără decizia Consiliului Local. Cu o simplă strângere de mână? Nici vorbă. Imediat ar fi fost acuzat de cine știe ce afacere. Exista și primejdia ca donatorul să se răzgândească: “Le iau înapoi“. Și nu aveai ce face, fără acte trecute oficial în documentele primăriei. Nu cu un simplu bon de mână. Sau chiar fără el.
“Cruciada“ de pe internet
În aceeași dată de 22 decembrie, simultan cu filmulețul TV au apărut și pe pagina de Facebook a ONG-ului MDPA fotografii cu doi câini, slăbiţi, găsiți pe un maidan și găzduiți de numai câteva zile în adăpostul din Buftea. Oficialiltățile locale și adăpostul din oraș au fost luate la țintă și terfelite în fel și chip. MDPA a lansat o petiție pe internet adresată ANSVA, distribuită în peste 1.300 de exemplare.
“Să cerem închiderea adăpostului“
Era insoțită de următorul text: “Imaginea groazei, imaginea durerii, imaginea suferinței în adăposturile de stat! Adăpostul Primăriei Buftea. Așa arată animalele „îngrijite“ de autoritățile statului, pe bani publici, de la bugetul local.
Haideți să cerem din nou închiderea acestui adăpost! Trimiteți mail cu următorul text catre directorul ANSVSA. (Urma textul petiției). Cât mai multe mail-uri, cu atât mai multe speranțe ca autoritățile să facă ceva. Mulțumim“.
Astfel, s-au declanșat verificările autorităţilor de joi, 19 ianuarie.
Târgul de adopții canine
MDPA “nu avusese timp“ să afle că la 18 decembrie, deci cu numai 4 zile înaintea declanșării campaniei defăimătoare, primăria orașului organizase în centrul localității un “Târg de adopții“ canine. Și ca evenimentul special să atragă cât mai mulți cetățeni, totul a fost îmbrăcat în atmosfera îmbietoare a sărbătorilor de iarnă, cu invitați soliști de muzică populară, între care Valeria Arnăutu a fost cap de afiș.
Însă primarul Gheor ghe Pistol e dezamăgit de rezultatul final, ca și ceilalți participanți. Din păcate, au fost adoptați numai trei câini.
Vor urma noi amenajări
Tot de la edilul ora șului am aflat că la vară, spațiul din afara boxelor canine va avea montate băncuțe, ca într-un părculeț. Aici vor putea veni oricând adevărații iubitori de animale, să socializeze și să se bucure de prezența celor dragi lor. Iar cei care vor dori să adopte un cățel, se pot plimba în zona de recreere și se vor putea împrieteni cu favoritul lor.
“Deja am pus la dis poziția doritorilor o ma șină cu plecarea din fața primăriei, care îi poate duce oricând în orele de vizită la adăpostul canin“, conchide el.
La Buftea nu s-a eutanasiat niciun câine
Nici până acum și nici în perioada următoare, afirmă primarul. Deși legea permite acest lucru, în anumite condiții.
“Toate acestea și cele viitoare sunt prilejuri de mândrie pentru mine. Însă ce îmi doresc cel mai mult e ca aceste animale năpăstuite să nu sufere și să nu le lipsească nimic. Numai că au o mare suferință. Nu sunt în libertate și nu se află lângă stăpânul pe care să-l iubească necondiționat, așa cum e natura lor. De aceea fac un apel de suflet către toți oamenii cu suflet bun, pensionari, nepoți, copii să vină aici și să adopte cățelul pe care și-l doresc. E principalul mesaj pe care îl transmit cu mare căldură concetățenilor mei“ mai spune el.
Învinuiri neconfirmate
La controlul de joi, următorii oficiali, specialiști, medici, inspectori polițiști au consimțit că sesizările defăimătoare, nu se confirmă.
Au participat: Gheorghe Pistol, – edilul șef al localității; medicii Cornelia Ichim, Constantin Donosă, Alexandru Popescu (DSVSA) Ilfov; Dănuț Seciu – ag. șef pr. și Cristian Oiță – ag.șef adj., din cadrul Poliției oraș Buftea; Daniel Mirea – șef adăpost și Silviu Merlușcă, medicul centrului canin; Anda Murgu – Asoc. “Suflete Dragi“ și Elisabeta Nica – voluntar buftean.
Sursa: Dichiseanu Eugen, Jurnalul de Ilfov http://jurnaluldeilfov.ro/buftea-tunuri-ong-iste-pe-adapostul-de-caini/