La Centrul de vaccinare Buftea a reuşit să ajungă cu echipe mobile la peste 5.000 de persoane nedeplasabile din judeţul Ilfov @ Autoritățile orașului se străduiesc să țină rata de incidență a COVID-19 cât mai mică, prin implementarea proiectelor de distanțare și de prevenție

Administrația orașului Buftea dovedește că a tratat cu foarte multă seriozitate pandemia de coronavirus și s-a străduit să țină numărul îmbolnăvirilor sub control, implicându-se în același timp, cu foarte multă rigurozitate, în campania de vaccinare anti-COVID-19, prin centrul amenajat special în curtea Spitalului de Obstetrică-Ginecologie din strada Studioului nr.1 și echipele mobile aferente.

Jurnalul de Ilfov a remarcat la începutul anului faptul că orașul Buftea a devenit un punct important pe harta campaniei de vaccinare la nivel național, odată cu amenajarea centrului de vaccinare din cadrul Spitalului de Obstetrică – Ginecologie Buftea care, prin cele cinci fluxuri de vaccinare, permite imunizarea a 300 de pacienți pe zi, evident, în funcție de disponibilitatea dozelor de vaccin. În paralel, Primăria Buftea a continuat și după demararea campaniei de vaccinare, strategia de prevenire a îmbolnăvirilor cu COVID-19 prin implementarea proiectelor de distanțare și a proiectelor de prevenție pe care, în mod normal, după cum a atras atenția primarul Gheorghe Pistol, trebuie să le îndeplinească fiecare Unitate Administrativ Teritorială.

Centrul de vaccinare a devenit funcțional pe data de 30 decembrie 2020, pe 31 decembrie fiind prima zi în care au fost vaccinate persoanele care făceau parte din faza 1 a strategiei de vaccinare. A fost vaccinat, atât personalul medico-sanitar și auxiliar din cadrul spitalului, cât și personal din București sau alte localități arondate centrului prin platformă. În scurt timp, centrul de vaccinare și-a primit pacienții din etapa a 2-a de vaccinare, iar în prezent, conform platformei este implicat și în etapa a 3-a.

Un protocol important pentru comunitate

Poate nu multă lume știe că orașul Buftea prin Consiliul Local al oraşului Buftea și Spitalul de ­Obstetrică Ginecologie Buftea, reprezentat prin managerul Florentina Rudeanu și medicul coordonator al Centrului de vaccinare, Mariana  Gheorghiță Druciuc, au convenit să încheie un protocol, având ca obiect punerea la dispoziție a unor autoturisme dotate cu carburantul necesar pentru  deplasarea în teren a 2 echipe mobile de vaccinare, pentru acțiunile de vaccinare împotriva COVID-19 în centrele de îngrijire pentru vârstnici din județul Ilfov, arondate de către DSP Ilfov, cât și pentru vaccinarea persoanelor vârstnice nedeplasabile din orașul Buftea și a aparținătorilor acestora.

”Practic, am pus la dispoziție automobile pentru a ne deplasa la persoanele vârstnice, peste 65 de ani, nedeplasabile, fără însoțitor, pentru a le vaccina, bineînțeles cu acordul dânselor. Nu este o lucrare foarte ușoară, având în vedere că până la rapel sunt 21 de zile de așteptare, timp în care noi ar trebui să știm exact care este starea pacientului până la rapel, dacă sunt probleme, dacă nu sunt, bineînțeles, să amintim că trebuie făcut și rapelul. Suntem așadar într-o permanentă legătură cu persoanele vârstnice. De fiecare dată, lăsăm un număr de telefon, de la camera de gardă a spitalului, cât și de la centrul de vaccinare. Avem evidențe foarte clare, știm exact când trebuie să se realizeze rapelul, iar până în momentul de față nu am avut niciun caz nefericit sau probleme de sănătate. Legea ne permite să vaccinăm inclusiv aparținătorii ­persoanelor vârstnice, cu boli cronice, în momentul când ne deplasăm la domiciliu. Așadar dacă sunt persoane care doresc să facă vaccinul ca și aparținători, noi le oferim și acest ­vaccin”, ne-a declarat primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol. Domnia sa s-a declarat plăcut surprins să constate că foarte mulți  cetățeni au dorit să se vaccineze, iar rezultatul scăzut al ratei de incidență a COVID-19 în localitatea Buftea se datorează acestui demers.

O muncă de echipă și multă implicare

”Niciodată nu mi-am închipuit, când am candidat la funcția de primar, că o să ajung să merg pe această parte medicală, dar este de datoria noastră. Eu sunt președintele Comitetului pentru Situații de Urgență al orașului Buftea și consider că pentru a demara motorul economic, trebuie să rezolvăm mai întâi problema medicală. Dăm atenție deosebită fiecărui pacient, mai ales dacă ne solicită ajutorul. Vreau să mulțumesc colegilor de la Direcția de Asistență Socială care, în fiecare zi, iau legătura cu persoanele vârstnice, cu cele cu boli cronice. Vreau să îi mulțumesc și doamnei manager al Spitalului Buftea, Florentina Rudeanu, pentru implicarea pe care a avut-o în implementarea, dar și colectivului centrului de vaccinare, care este un colectiv minunat. De la începutul campaniei până acum, nu a existat o zi să nu trec prin centrul de vaccinare de la spitalul Buftea”, a mai spus primarul, dezvăluind că în ­fiecare dimineață, alături de angajații primăriei, verifică listele cu persoanele care trebuie să facă rapelul și sună, cot la cot cu colegii săi pentru a organiza vaccinarea. ”Cu asta ne hrănim, e o bucurie să vezi că ai rezolvat o problemă medicală”, a subliniat edilul.

Echipele mobile ajung oriunde în Ilfov, în funcție de solicitări

Dr. Mariana Gheorghiță Druciuc, medic specialist epidemiologie la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea, coordonatorul centrului de vaccinare Buftea, ne-a spus că la jumătatea lunii ianuarie 2021 au sosit primele adrese din partea DSP privind vaccinarea căminelor de bătrâni, însemnând atât beneficiari, cât și angajați. ”De atunci vaccinăm. Facem echipe mobile, atât pentru căminele de bătrâni, cât și pentru asistența socială din Buftea, fiind prezenți și în Mogoșoaia, Corbeanca, Otopeni, Voluntari, Jilava, Berceni sau Clinceni. Echipele mobile au fost formate din medic, asistent, registrator medical, cu mașini puse la dispoziție de Primăria Buftea cu care avem încheiat un protocol prin asistența socială. Sunt două echipe mobile care acționează în funcție de solicitarea DSP și a asistenței sociale din localitățile unde e nevoie de echipă mobilă. Acoperim tot județul Ilfov acolo unde este nevoie. Echipele mobile au ajuns în funcție de solicitările DSP peste tot. Am avut peste 5.000 de beneficiari, persoane nedeplasabile care anunță asistența socială din localitatea de domiciliu, asistență care se îndreaptă către noi cu solicitare de echipă mobilă, inclusiv pentru aparținătorii care locuiesc la adresă. Practic în fiecare săptămână avem cereri de vaccinare la domiciliu. Între prima imunizare și rapel, se ține legătura și cu medicul de familie. Noi stăm cu pacientul 15 minute postvaccinare, cum stăm și la centrul de vaccinare, urmărim și după aceea îi instruim ca în cazul în care apar reacții să ia legătura cu medicul de familie sau 112 dacă este o urgență și să anunțe pe platforma RoVaccinare. În cazul cetățenilor care nu se descurcă în mediul online, pot anunța medicul de familie, care va face informarea”, a spus medicul. Din fericire, până în prezent nu a fost înregistrată nicio reacție adversă. ”Oamenii sunt foarte mulțumiți și ne mulțumesc pentru ajutor. Ne străduim să acoperim atât centre private, cât și centre de stat, inclusiv instituții de ocrotire a ­copiilor, cum a fost cazul Căminului de Copii de la Periș, unde au fost vaccinați copiii cu vârsta peste 16 ani, care s-au declarat, la rândul lor foarte mulțumiți de vaccinare”, a precizat dr. Druciuc.

Reamintim că potrivit deciziei de înființare, centrul de vaccinare din Buftea din strada Studioului nr. 1, a fost amenajat în 5 containere care formează o structură modulară, cu circuit într-un singur sens (flux unidirecțional, fără intersectare). Centrul de vaccinare din Buftea este un centru de vaccinare ultramodern în cadrul căruia, în condiții excelente cetățenii se pot vaccina, iar personalul este amabil și mereu la dispoziția pacienților.

 

SURSA: Jurnalul de Ilfov