La sediul Centrului Zonal Buftea a fost semnat, pe 18 iunie, Contractul de Lucrări 28 – Rețele apă și canalizare Crevedia, parte din Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA SA Constanța, realizat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020. 

Proiectul are o valoare totală de 593 euro și vizează investiții pe raza a 91 de localități din 6 județe (Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Brașov), fiind structurat în cadrul a 50 contracte de lucrări și 4 contracte de servicii. Cele 54 de contracte se află în diferite stadii de implementare. Finanțarea proiectului este suportată de Comisia Europeană – 440.179.992,19 euro, bugetul de stat – 67.321.645,86 euro, RAJA SA – 33.054.818 euro și Bugetul local – 10.357.176,29 euro. 

Contractul ”Rețele apă și canalizare Crevedia” prevede investiții pe raza UAT Crevedia, din județul Dâmbovița, în valoare totală 37.660.182,89 lei, astfel: 

Extinderea rețelei de distribuție a apei potabile pe o lungime de 13,5 km și realizarea a 1.600 de branșamente, 31 de cămine de vane și 139 de hidranți de incendiu, în valoare de 10.644.673,4 lei;

Construirea unei noi rețele de canalizare menajeră pe o lungime de 16,5 km, cu 1.800 de racorduri și 456 de cămine de vizitare, în valoare de 18.361.705,81 lei;

Realizarea a 9 stații de pompare ape uzate menajere, 9 cămine de decantare și aproximativ 2,5 km de conducte de refulare pentru apele uzate menajere, în valoare de 8.653.803,68 lei.

Tot în comuna Crevedia se află în desfășurare un alt contract de lucrări care vizează extinderea și distribuția de apă potabilă în localitatea Crevedia – „Sursa de apă și stație tratare Crevedia” cu o valoare de 4.665.222,66 lei și termen de finalizare data de 30.09.2020. Lucrările prevăzute în acest contract, respectiv realizarea a 6 foraje noi, extinderea conductei de aducțiune pe o lungime de peste 1 km și modernizarea stației de tratare a apei se află într-un stadiu de execuție avansat, 80% din totalul lucrărilor prevăzute fiind deja finalizate.

Un proiect ambițios așteptat de cetățeni

„Este un contract ambițios, așteptat de oamenii din Crevedia. Nu sunt primele investiții din această zonă deservită de compania RAJA SA. Buftea și Crevedia au mai beneficiat de lucrări în valoare de aproximativ 84 milioane lei, iar Corbeanca are sisteme noi de alimentare cu apă și canalizare în valoare de peste 38 milioane lei. Este o muncă cu care ne mândrim, o muncă pentru care cred că suntem respectați în această zonă și nu numai. (…) Suntem hotărâți să mai dezvoltăm alte două proiecte în cadrul POIM, pentru că sunt investiții de care oamenii au nevoie. Ne mândrim și pentru că, în cadrul Programului  Sectorial de Mediu și Programul Operațional Infrastructură Mare, am atras bani europeni în valoare de peste 1,1 miliarde euro”, a declarat directorul general RAJA SA, Felix Stroe.

Investiții pentru creșterea calității vieții

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, a punctat, la rândul său importanța acestor proiecte pentru comunitate: „E o concurență benefică între operatorul de apă de la Ilfov și operatorul RAJA Constanța. De altfel, la ora aceasta, din cele 2,2 miliarde de euro care sunt alocați la nivel național, RAJA Constanța ia 600 de milioane euro, iar Ilfov ia vreo 360 de milioane de euro. (…) Trebuie să le mulțumesc pentru că au făcut investiții foarte mari și au ajutat Consiliul Județean Ilfov, preluând o parte din sarcina aceasta a investițiilor. Nu avea România capacitatea să aloce atâția bani, dacă nu erau aceste fonduri europene, să rezolve problema de conformare și dincolo de ea, mai important este să facem investiții pentru creșterea calitătii vieții”.

„Este un moment important pentru comunitatea din Crevedia care a ținut de județul Ilfov. A fost dată spre Dâmbovița în 1984. Aceasta este o investiție pe care locuitorii din Crevedia o așteaptă de mult timp. Cunosc procedurile greoaie, din punct de vedere administrativ, care trebuie parcurse în implementarea acestor proiecte. Ne străduim să atragem și noi investiții, prin care să aducem în Dâmbovița serviciile de apă și canalizare în toate comunitățile rurale. (…) Pentru lucrarea de la Crevedia veți avea tot sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița. (…) Cred că apa devine din ce în ce mai mult o resursă strategică națională și, din punctul acesta de vedere, cred că cu toții trebuie să fim conștienți că, dacă nu ne protejăm această resursă naturală, nu vom reuși să satisfacem toate cerințele de calitate și de livrarea continuă a acestui produs”, a declarat  Alexandru Oprea, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Primarul comunei Crevedia, Florin Petre, comunitatea care beneficiază direct de această investiție, a declarat că de zece ani se așteaptă semnarea acestui contract și aproape că nimeni nu mai credea că se va întâmpla acest lucru. ”Ne bucurăm nespus că am ajuns în această fază, am auzit că avem și un constructor bun. Zilele următoare ne vom întâlni să stabilim toate detaliile, pentru că mai avem niște lucrări în derulare pe care le-am ținut din termen pentru această investiție. Sperăm într-o colaborare foarte bună cu operatorul, ne bucurăm că ne-am asociat cu o organizație precum RAJA Constanța despre care am înțeles că sunt primii pe țară în acest domeniu. Au avut tot sprijinul nostru și îi asigurăm că vom avea în continuare o bună colaborare”, a spus primarul. 

PISTOL GHEORGHE

PISTOL GHEORGHE

Gazda evenimentului, primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, a subliniat că semnarea contractului demonstrează atenția deosebită acordată acestui proiect și faptul că a fost înțeles rolul lui în comunitate. ”O comunitate solidă este creată pe respectul față de investitori și mă refer în cazul de față la investitorul RAJA Constanța. Iar Primăria Buftea merge pe acest drum al lucrurilor trainice, care contează cu adevărat. Îmi aduc aminte că, în urmă cu șase ani, operatorul RAJA Constanța semna contractual de finanțare cu Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice privind realizarea proiectului integrat Buftea – Corbeanca de apă și canal”, a spus primarul Gheorghe Pistol. El a sintetizat doar câteva investiții pe care RAJA Constanța le-a realizat în Buftea, precizând că acestea sunt în corelare directă cu investiția care se dorește a fi făcută în comuna Crevedia, limitrofă orașului Buftea. Așadar, în contractul de lucrări de reabilitare și extindere a sistemului de apă și canalizare a orașului Buftea ­s-au realizat 19 km de reabilitare conductă de apă, 33 km extindere conductă de apă, peste 4.000 de abonați s-au branșat la sistemul de apă și canal. S-au realizat 13 stații de pompare ape uzate și 45 km extindere de canalizare. În contractul de lucrări nr. 2 de realizare – extindere a sistemelor de captare a apei, RAJA Constanța a realizat opt foraje noi. Cinci au fost reabilitate și automatizate în totalitate, a fost reabilitată conducta de aducțiune apă brută pe 3 km, au fost modernizate cele două uzine, a fost executat bazinul de 1.000 mc de apă și, bineînțeles, a fost reabilitată stația de tratare și de clorinare. Edilul din Buftea a mai spus că în contractul de lucrări nr. 3 s-a realizat construcția unei stații de epurare moderne care a fost proiectată inclusiv pentru comuna Crevedia, pentru o capacitate de 50.000 de locuitori, de ultimă generație.  Primarul orașului Buftea a dorit să menționeze că aceste realizări nu erau posibile decât cu ajutorul președintelui RAJA Constanța, Felix Stroe, căruia i-a mulțumit, adăugând că alături au fost UAT Buftea și UAT Corbeanca, cele două Consilii Județene, Ministerul Mediului, cât și Ministerul Fondurilor Europene.