Centrul Cultural Buftea și Primăria orașului Buftea au organizat weekendul trecut o nouă ediție de succes a Concursului Național de Interpretare pentru Pian SONORIS 2023, un eveniment onorat cu bucurie de aproape 300 de copii și tineri pianiști, pasionați de muzică.
SONORIS 2023 a adus din nou magia muzicii la Buftea, pe 20 și 21 mai, datorită Concursului Național de Interpretare pentru Pian, care a ajuns la ediția a VIII-a, Marele Premiu fiind câștigat de Andrei Luca Marinescu Moacă, de la Liceul Bilingv ”Olga Gudynn” din Voluntari, prof. coordonator Andra Mărgineanu.
Concursul Național de Interpretare SONORIS a devenit o tradiție în lumea artistică, o dovadă incontestabilă fiind numărul tot mai mare de participanți și calitatea interpretării. Competiția atrage, în fiecare an, copii și tineri din toată țara, de toate vârstele, de la clasa pregătitoare, la liceu, provenind din școli de stat sau private, cluburi sau palate ale copiilor.
La SONORIS 2023, ediția a VIII-a, s-au înscris în competiție un număr de 295 de pianiști, veniți din județul Ilfov, din București, dar și din județele Cluj, Bistrița sau Galați. Ca de fiecare dată, orașul gazdă – Buftea – i-a primit pe muzicieni în condiții ireproșabile. Primăria Buftea a asigurat toate cele necesare organizării unui eveniment de rang național și s-a străduit să le ofere participanților, dar și însoțitorilor, părinți și profesori, bucuria participării la un eveniment de elită.
Primarul Gheorghe Pistol a oferit, și de această dată, întreaga sa susținere, prin asigurarea unor condiții optime de concurs, care să permită desfășurarea unei competiții profesioniste, la un standard foarte ridicat. I-a fost alături tenorul Robert Nagy, care a avut grijă să completeze munca primarului și a angajaților primăriei și Centrului Cultural Buftea, pentru ca oaspeții să se simtă cât mai bine. ”În primul rând doresc să vă mulțumesc pentru efortul depus, pentru prezența foarte numeroasă și pentru înțelegerea de care ați dat dovadă. Deși Domeniul Știrbey este în renovare, prin eforturile primarului am fost găzduiți, ca de altfel în ultimii cinci ani, în acest superb decor”, a transmis Robert Nagy.
Investiția în cultură și educație dă roade
”Scopul acestui concurs este acela de a încuraja învățarea unui instrument muzical, considerând că acesta contribuie la dezvoltarea capacităților mentale ale copiilor și tinerilor. De aceea, consider că merită investiția în cultură și în educație pentru că acesta dă roade. Am asistat pe scena Centrului Cultural Buftea la un real campionat, real duel artistic al micilor pianiști. Dânșii ne-au încântat cu prestația pianistică și implicarea interpretativă. Vreau să mulțumesc pentru prezență, mai ales părinților, pentru că și-au îndreptat copiii spre studiul pianului. Vreau să mulțumesc cadrelor educaționale pentru rigurozitatea de care au dat dovadă în pregătirea micuților artiști. Frecventarea unor cursuri în instituții abilitate și bineînțeles prezentarea celor învățate într-un concurs, creează un cadru organizat de afirmare artistică muzicală, de prezentare și evaluare a cunoștințelor însușite”, a declarat primarul Gheorghe Pistol, adăugând că pe scena Domeniului Știrbey sunt premiați cei mai buni dintre cei buni.
Probele de concurs au fost susținute de pianiști în sala de spectacole a Centrului Cultural Buftea, interpretarea fiind, ca de fiecare dată, evaluată cu foarte mare atenție de Comisia de jurizare, iar festivitatea de premiere s-a desfășurat pe Domeniul Știrbey, fiind păstrată și anul acesta tradiția mult așteptatelor fotografii de grup, făcute pe treptele intrării în palat. Toți copiii și tinerii participanți la gala concursului SONORIS 2023 au primit trofee ale ediției SONORIS 2023 – Cheia Sol – și diplome de participare, iar datorită nivelului ridicat de interpretare, s-a decis ca și anul acesta să se acorde premii speciale pentru fiecare cel mai bun interpret, din fiecare grupă de vârstă participantă.
”Am ajuns la cea de a opta ediție a Concursului Național de Interpretare pentru Pian SONORIS 2023. Ne întrebăm, cu această ocazie, ce ar însemna pentru oameni, dacă nu ar exista muzica și arta în general? Am ales ca locație de premiere Palatul Știrbey, un loc cu multă istorie și am considerat că acest cadru este reprezentativ pentru concursul de astăzi. Ne-am bucurat că avem foarte mulți tineri pianiști din țară. Au venit numai din Cluj peste 30 de copii. Pentru noi înseamnă foarte mult, ne motivează să continuăm acest festival național de pian, pentru că rigurozitatea noastră este cerută în rândul pianiștilor. Deși este concurs de pian, unul dintre cele mai plăcute momente a fost plimbarea cu trăsura. De data aceasta, pentru că a fost o efervescență maximă, am adus o caleașcă trasă de patru cai frizieni, pentru că acești minunați copii merită din plin bucuria”, ne-a mai declarat primarul Gheorghe Pistol.
Mulți copii au mai participat și la edițiile anterioare ale competiției
”Anul acesta au venit la concursul de interpretare pentru pian, sâmbătă, 189 de copii, iar duminică, 106, adică 295 de copii, în total, de la anul întâi până la ultima categorie de studiu, adică anul 11. Concursul a avut loc la Centrul Cultural Buftea, sub directa supraveghere a primarului Gheorghe Pistol, iar festivitatea de premiere s-a ținut la Palatul Știrbey, într-un decor mirific. Copiii au fost întâmpinați cu surprize culinare și surprize cabaline, adică au avut la dispoziție o caleașcă trasă de patru cai frizieni negri și toată lumea a fost superîncântată, fapt dovedit de prezența foarte numeroasă a unor copii care vin de la prima ediție. Circa 30% dintre copii au mai participat și la multe dintre edițiile anterioare, iar pentru ediția anului următor și-au anunțat participarea peste 350 de copii, astfel că putem spune că SONORIS se numără printre cele mai mari festivaluri de profil din țară. Opt ani ne-am dovedit fiabilitatea, copiii sunt premiați, primesc trofeul concursului, primesc diplome, iar profesorii primesc și ei diplome și trofee. Așadar, toată lumea este foarte mulțumită, iar ce contează foarte multe este atmosfera. Suntem deschiși la absolut orice sugestii, și de-a lungul timpului am mai făcut unele modificări, la sugestiile participanților, iar astfel totul a ieșit perfect. Concursul începe dimineața la 8.30 și se sfârșește spre ora 19.00, în ambele zile de competiție, iar după fiecare grupă de studiu, juriul deliberează și urmează festivitate de premiere. Organizarea este foarte bună, listele sunt făcute nominal, pe oră, deci toată lumea știe exact când trebuie să participe, având o toleranța maximă este de 15-20 de minute. Cel mai important este ca toți copiii să se simtă bine, acesta fiind și motivul pentru care a existat și o flexbilitate a programului, având în vedere că participanții vin din toată țara și a trebuit să ținem cont de accesibilitate”, a detaliat tenorul Robert Nagy.
Reamintim că, în mod normal, SONORIS 2023 ar fi trebuit să ajungă anul acesta la ediția a X-a, dar competiția a fost întreruptă doi ani, din cauza pandemiei, interval de timp în care s-a decis că nu este oportună organizarea competiției în varianta online, deoarece s-a considerat că nu ar fi corespuns standardului ridicat al acesteia. Deși este un eveniment la nivel național, având în vedere nivelul competițional, organizatorii iau în calcul și posibilitatea de a transforma SONORIS într-un concurs internațional, în momentul în care va deveni operațional noul Centru Cultural Buftea, care va fi mult mai spațios și va avea o capacitate mult mai mare.
Sursa: Jurnalul de Ilfov